Najlepšie recepty starých mám proti chorobám

Namiesto tabletiek môžete pri problémoch siahnuť aj po domácom recepte.

Zdravotné neduhy sa dajú liečiť rôznymi spôsobmi. Ale ruku na srdce. Koľkí z nás sa liečia domácimi receptami našich prastarých materí? Pre mnohých je oveľa jednoduchšie zájsť k lekárovi a nechať si predpísať lieky či antibiotiká. Menej náročnejšie je užívanie tabliet najmä v čase. Nemusíte nič pripravovať, miešať či variť.

Židovský penicilín proti chrípke (osvedčený)
- 0,3 l slepačí vývar horúci zalejeme ním
- 1 cibuľu nakrájanú na drobno
- 4 strúčiky cesnaku roztlčené
- 10 cm bielej časti póru
- 1 čili papričku
- 2 cm koreň zázvoru nastrúhaný
-horúce zjesť a ľahnúť do postele aspoň na 3 hodiny. Môžete opakovať pokiaľ nebudete fit.

1. KRK


Ako na bolesť hrdla
Najúčinnejším receptom je rozhrýzť a zjesť strúčik cesnaku a piť čaj z tymiánu. Môžete skúsiť aj kloktať slanú vodu či cmúľať korenie klinčeka. Zaberajú i obklady na krk. Stačí ak vyžmýkate plienku namočenú v slanej studenej vode, prekryte ju igelitom a na to položte suchý uterák. Nechajte hrdlo zabalené dve hodiny.

Maslový čaj

Bolesť pri prehĺtaní, pálení a škriabaní v krku. Pomôže vám aj tento recept: uvarte 250 ml čierneho čaju, pridajte polievkovú lyžicu medu a polievkovú lyžicu masla. Dobre premiešajte a ihneď vypite. Na boľavé hrdlo vám pomôže okrem čaju aj tymián či cesnak.

Sadlový obklad

Pri bolestiach hrdla si pripravte jednoduchý zábal. Na pruh látky natrite tenkú vrstvu sadla. Nastrúhajte naň trochu muškátového orieška (aby sa vytvorila tenká vrstva). Prikryte to ďalšou látkou a obviažte si nimi krk. Na to ešte priložte šatku.

Citrónové kloktadlo

Vytlačte šťavu z jedného stredne veľkého citróna a vykloktajte ju. Nakoniec prehltnite. Opakujte to 2 až 3x denne.

Korenená limonáda proti bolesti

Potrebujete: 600 ml vody, 2 klinčeky, 2 kúsky nového korenia, kúsok celej škorice, šťavu z celého citróna, med. Dajte variť vodu a korenie do hrnca, prikryte a 10 minút pomaly varte. Po uvarení sceďte, pridajte lyžicu medu a šťavu z celého citróna. Pite čo najviac horúce.

Mrkvový sirup na kašeľ

Postup: Do väčšieho hrnca dajte 1/2 litra čerstvej mrkvovej šťavy a 4 lyžice medu. Za občasného miešania zahustite do sirupovej konzistencie, nevarte. Je to starý osvedčený recept na kašeľ a choroby priedušiek.

Mlieko a žĺtok

Potrebujete: 1 hrnček mlieka, 1 žĺtok, 1 lyžička masla, 1 lyžica medu, Všetko miešať v teplom mlieku a vypiť.

Mlieko a cesnak

Zohrejte mlieko na horúco, vytlačte 2-3 strúčiky cesnaku a lyžicu medu. Najúčinnejšie je, keď to vypijete čo najteplejšie.

2. HLAVA A DUTINY


Čelné dutiny

Najskôr si uvarte stredne veľký zemiak (musí byť varený v šupke), pripravte si šatku tak, aby zodpovedala šírke čela a dala sa zaviazať. Na ňu položte igelit a na igelit vreckovku. Potom zemiak olúpte a roztlačte, vložte na vreckovku v šatke a priložte na čelo (teplota zemiaka by mala byť čo najvyššia) a nechajte pôsobiť 20 - 25 minút.

3. PRIEDUŠKY


Proti nachladnutiu a horúčke

Octový zábal
Vlnené ponožky namočte do studeného octového vodného roztoku (šesť lyžíc octu na pol litra vody). Ponožky vyžmýkajte a oblečte si ich. Cez ne si natiahnite suché ponožky a ľahnite si. Po asi dvadsiatich minútach zábal vymeňte.
Účinky: Ocot je tradičné a veľmi účinné antiseptikum, pôsobí protizápalovo a príjemne chladivo. Rovnako ako tvarohové zábaly, znižujú octové ponožky horúčku. Za dve hodiny sa telesná teplota vďaka zábalu zníži približne o jeden stupeň.

Ochorenia horných dýchacích ciest

Medvedie mlieko
Teraz jeden typ len pre dospelých. Je výborný a veľmi účinný pri počiatočných príznakoch nachladnutia. Ohrejte 200 ml mlieka, pridajte štamprlík rumu a dve lyžice medu. Stačí vypiť dva poháre večer a ráno sa cítite ako rybička.

Ďumbierový čaj

Potrebujete naň 10 g čerstvého strúhaného ďumbiera. Varíte päť minút v 1 litri vody. Potom ho cez sitko vytlačte. Do čaju pridajte šťavu z jedného citróna alebo pomaranča, oslaďte a pite teplé.

Cibuľový zázrak

Nakrájajte tri cibule na kolieska. Postupne ich vrstvite do nádoby a presypávaje cukrom (najlepšie trstinovým). Nakoniec prikryte a nechajte odstáť. Za niekoľko hodín pustí cibuľa šťavu, ktorú zlejte do pohára. Sirup podávajte pri kašli niekoľkokrát denne po lyžičkách.

4. SRDCE


Na posilnenie srdca

Zázračný med
Podstatou infarktu je choroba vencovitých tepien, ktoré vyživujú srdcový sval. Ak sú zúžené, dodávajú srdcu menej živín a kyslíka, od ktorého je srdce závislé. Med spôsobuje rozšírenie vencovitých ciev a zlepšuje koronárny obeh krvi.

Víno a jeho účinky

Tento nápoj má na srdce skvelé účinky. Deci vínka za deň vám neuškodí. Pomôže pri bolestiach srdca.

5. ŽALÚDOK, TRÁVIACI TRAKT, ŽLČNÍK, PEČEŇ


Žalúdok a črevný trakt

Med pôsobí ako liek proti množtvu žalúdočných a črevných chorôb, pri zápale žalúdočnej sliznice a vredových ochoreniach.

Vredové ochorenie žalúdka

Med spôsobuje hojenie vredového povrchu slizníc, výstelky žalúdka. Med si dajte 1,5 hodiny pred jedlom alebo 3 hodiny po jedle.

Ochorenie pečene a žlčových ciest
Med výrazne šetrí pečeň a umožňuje ich regeneráciu. V pečeni sa štiepi len malá časť zložitejších cukrov. Cukry jednoduché, ktorých je v mede viac, pečeňou neprechádzajú, sú priamo zo zažívacieho traktu vstrebávané do krvi.

Pre unavenú pečeň

Pri akomkoľvek oslabení nášho organizmu je naša pečeň nadmerne zaťažovaná. Pri infekcii by sme jej preto mali dopriať trochu úľavy v podobe stravy, v ktorej obmedzíte všetky tučné, príliš korenené a vyprážané jedlá. A naopak pridáte viac nízkotučných mliečnych výrobkov a mrkvy.

Mrkvový tvaroh na pečeň
Nastrúhame 3 mrkvy, zmiešame ich s 250 g nízkotučného tvarohu a zrieďte 1 lyžicou kefíru. Dobre premiešajte. Môžeme ho osladiť alebo trochu osoliť, podľa chuti.

Liečivý nápoj na cholesterol a prečistenie krvi

Ingrediencie: 2 litre prevarenej vody, 20 dkg cukru, 4 citróny, 15 až 20 strúčikov cesnaku, 20 dkg chrenu, 1 väčšia cibuľa.
Postup: cesnak, chren a cibuľu zomelte, vložte do štvorlitrovej sklenenej fľaše, pridajte prevarenú vodu, cukor a na kolieska nakrájané citróny. Lúhujte 14 dní za občasného premiešania. Preceďte ho a hotový nápoj skladujte v chladničke, pite ho ráno a večer po jednom štamperlíku. Perfektne prečistí krv.

6. OBLIČKY A MOČOVÉ CESTY


Ochorenia obličiek

Med obsahuje látku zvanú flavén, ktorá rozširuje obličkové kanáliky a pomáha zbaviť sa tekutiny z opuchov.

Nápoj pri odvodnení organizmu
Nápoj je vhodný pri hnačkách a vracaní, kedy dochádza k odvodneniu organizmu. Lekári odporúčajú jesť pri tejto chorobe iba zemiakovú kašu, ryžu a varenú alebo strúhanú mrkvu.
Ingrediencie: 1 l vody, 1 PL cukru, 1 ČL soli, na špičku noža kyseliny citrónovej, dofarbite džúsom. Pite po dúškoch. Nápoj je chutný a stráviteľný, nedráždi a nie je ťažký.

7. POMOC NA POSILNENIE IMUNITY


Protichrípkový šalát

Ingrediencie: 500 g kyslej kapusty, 2 mrkvy, 1 väčšie jablko, 1 cibuľa, 1 lyžica strúhaného chrenu, 1 kyslá smotana.
Postup: Kyslú kapustu a cibuľu nakrájajte a mrkvu s jablkom postrúhajte, pridajte strúhaný chren a zalejte smotanou. Dobre premiešajte.

Repový med

Z čiernej repy zrežte špičku. Vnútro repy vydlabte a do tretiny objemu nalejte med. Nechajte odstáť cez noc. Med do rána vytiahne z repy šťavu. Lyžicu zmesi 5x denne zmiešajte s teplým mliekom a vypite.

Teplá citronáda

Šťavu z dvoch citrónov zmiešajte vo vysokom pohári s dvoma lyžicami trstinového cukru a zalejte teplou vodou. Pridať môžete aj šťavu z jedného pomaranča. Pite ju každé ráno pred raňajkami počas celého zimného obdobia.

8. KOŽA A VLASY


Liečenie rán

Med je účinná masť na rany, pomáha pri zbavovaní sa odumretých častí tkanív a ranu priamo vyživuje.

Na bradavice

Malý kúsok cibule náplasťou prilepte na bradavicu, najlepšie cez noc. Vydržte, opakujte postup cca týždeň, potom sa sama odlúpne. Funguje to.

Na bradavice

Cesnak nakrájajte na plátky a zalejte octom. Nechajte sedem dní v uzavretej fľaši. Potom prikladajte každý večer na bradavicu. Zabalte ho tak, aby z bradavice cesnak nespadol.

Proti lupinám vo vlasoch

Lacná alternatíva drahých šampónov - odliať trochu svojho šampónu a nechať v ňom rozpustiť pár tabliet acylpyrínu.

Pleťové masky

Jahodová maska na mastnú pleť
Ingrediencie: 2 lyžice ovsených vločiek, 3 zrelé jahody, 1 lyžičku smotany. Postup: vločky rozmixujte, pridajte jahody a smotanu, dobre premiešajte. Masku nechajte pôsobiť 10 minút. Zmyte ju teplou vodou.

Banánová maska na suchú pleť

Ingrediencie: 1 žĺtok, 2 lyžičky mandľového oleja, 1 zrelý banán.
Postup: všetky prísady rozmixujte, naneste na pleť a nechajte pôsobiť 10 minút. Zmyte studenou vodou.

9. CHRBÁT A KĹBY


Liek na bolesť kĺbov a chrbta
Ingrediencie: 10 gaštanov, 1 alpa. Gaštany nakrájajte na plátky a dajte do pohára, zalejte alpou. Počas 3 týždňov natierajte na bolestivé miesta.

10. NERVOVÝ SYSTÉM


Nervový systém

Nie je lepší neškodný prostriedok pred spaním ako pohár vody s medom.

(zdroj: TV Markíza)