Valné zhromaždenie ELPA na Malte

Tento rok ELPA porušila pravidlo konania Valného zhromaždenia v „členskom“ štáte a rozhodla sa uskutočniť podujatie na Malte. Prečo? Malťania nemajú pacientsku organizáciu združujúcu pacientov s ochorením pečene a tak jedným z cieľov bolo „spropagovať“ činnosť ELPA a podnietiť Malťanov k vytvoreniu svojej organizácie a následne sa začleniť do ELPA rodiny.

Zacielili sme skutočne na tie najvyššie miesta – dňa 17.11.2023 našu cca 25-člennú organizáciu prijal sám prezident, jeho Excelencia George Vella, v jeho sídle v San Antone. Pán prezident je lekár a po predstavení jednotlivých pacientskych združení sa živo zaujímal o stav očkovania a dostupnosti liekov v jednotlivých krajinách. Podporil myšlienku zjednotenia ceny liekov v rámci EÚ, nakoľko dnes sú veľké rozdiely medzi jednotlivými štátmi, čo často vedie k ich nedostupnosti. Stretnutie sa uskutočnilo vďaka pani Dr. Gertrude Bottisgieg, ktorá je vo vedení Malta Health Network, za čo jej zo srdca ďakujeme.

Poobede naša „misia“ pokračovala a stretli sme sa so zástupcom výkonnej moci – ministrom „Active Aging“, čo môžeme preložiť ako ministerstvo „aktívneho starnutia“. Pán Etienne Abela nás prijal vo svojej kancelárii v hlavnom meste Malty, vo Vallette. Ministerstvo je unikátom a jeho cieľom je podporiť aktívny, zdravý život starnúcej populácie. Keďže pán Abela je tiež lekár – chirurg špecializujúci sa na horné tráviace ústrojenstvo – veľmi dobre rozumel problematike a sľúbil podporu pacientov s ochorením pečene, ktorí by sa mohli začleniť do už existujúceho združenia pacientov s ochorením pankreasu.

Podujatie pokračovalo Valným zhromaždením ELPA, na ktorom prezident, Marko Korenjak,  odprezentoval činnosť za rok 2022-23 ako aj hospodárenie s financiami. Zároveň sme schválili pracovný plán a rozpočet na rok 2024.

Ďalší deň pokračoval prednáškami v rámci cyklu Klinické skúšanie ako aj prednáškami o prebiehajúcich projektoch, na ktorých ELPA participuje (spolupráca s WHO, ECDC, UEG, ILCA, EPF, EMA, EASL,...)

K dispozícii sú fotografie z podujatia.